Az "elhízásjárvány" miatt is növekszik a rákos esetek száma

Infostart
2008. november 5. 08:30
Az elhízás járványának növekedése miatt a következő negyven évben megkétszereződhet a rákos megbetegedések száma - figyelmeztetnek brit szakértők, akik szerint sokan nincsenek tisztában az elhízás és a rák közötti összefüggéssel.

Egyre növekszik az elhízottak száma, és ezzel párhuzamosan emelkedik a rákos megbetegedések aránya is - hangzott el egy londoni konferencián, ahol szekértők vitatták meg a Nagy-Britanniában "pusztító elhízásjárvány" következményeit.

Az előrejelzések szerint ha a trend folytatódik a szigetországban, akkor 2050-re a brit nők harmada és a férfiak fele lesz elhízott, ez pedig jelentősen megnöveli a rákos megbetegedések számát.

"Már több alkalommal bebizonyították, hogy a dohányzás abbahagyása után a normál testsúly megőrzésa a legfontosabb tényező a rák megelőzésében" - mondta Martin Wiseman, a Nemzetközi Rákkutató Alap orvosi és tudományos tanácsadója, aki szerint a mai gyerekek felnőtt korukban nagyobb eséllyel lesznek rákosak, ha az illetékesek nem tesznek most szigorú lépéseket.

A professzor figyelmeztetett: a következő 40 évben megduplázódhat a rákos betegek száma, ha nem tudják megállítani az elhízásjárványt. Már több korábbi kutatás ugyanis bebizonyította, hogy egy túlsúlyos embernél jelentősen növekszik a kockázata legalább hatféle rákos megbetegedés, például a mell-, a vese, a méhnyak- és a hasnyálmirigy-daganat kialakulásának.

Szakértők az elhízott kategóriába azokat sorolják, akiknek testtömeg indexe 25 és 30 között van, a 30 feletti testtömeg indexűeket pedig kóros elhízottaknak tartanak. Azoknál a nőknél például, akik a 25-ös index felé közelítenek, hét százalékkal növekszik a mellrák kialakulásának kockázata.

Egy brit közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint csak a megkérdezett britek fele van tisztában azzal, hogy az elhízás rákhoz is vezethet.

Liz Baker, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének munkatársa a konferencián elmondta: a becslések szerint közel 13 ezer rákos megbetegedést lehetne elkerülni évente, ha az embereket az egészséges testsúly megtartására ösztönöznék.