Ami a magyaroknak a postaláda, az angoloknak a telefonfülke

Infostart
2008. november 3. 07:00
A magyarok a régi, díszes, piros postaládáikat féltik, az angolok pedig a hagyományos piros telefonfülkéiket. A Nagy-Britannia jelképévé vált bódékon túlhaladt az idő.

Az idő vasfoga és a technikai fejlődés is hozzájárult ahhoz, hogy Nagy-Britanniában több ezer hagyományos, piros telefonfülkét kellett eltávolítani helyéről szervizelés céljából. Sokakat nagy valószínűséggel vissza sem helyeznek, mert igen kicsi az igény rájuk, hiszen a legtöbb ember már mobiltelefonnal a zsebében járkál az utcán, így nem használja a telefonfülkéket.

Helyi településvédők a napokban csaknem 500 fülkét védtek meg, mondván: a piros bódék szerves részei a brit településeknek, egyszerűen hiányos lenne a látkép azok nélkül.

A helyi szervezetek és helyhatóságok úgymond örökbe fogadták a fülkéket, azaz hozzájárulnak azok fenntartásához, mivel a brit telefontársaság számára gazdaságtalanná vált az üzemeltetésük.

Sok helyen át is helyezték a fülkéket egy olyan helyre, ahol jobban láthatják a településre betérők.

Az elmúlt években jelentősen megfogyatkozott a köztéri telefonfülkék száma Nagy-Britanniában. Míg a '70-es években országszerte mintegy 70 ezer fülkét kereshettek fel a telefonálók, addig napjainkban már csak alig több mint 12 ezret találnak, ráadásul a British Telecom továbbiak felszámolását tervezi.