A távirányító a nátha vírusának "melegágya"

Infostart
2008. október 31. 20:40
A tévé távkapcsolója, a fürdőszobai csap vagy a hűtőszekrény ajtaja is a megfázás vírusának otthona lehet - állítják amerikai kutatók.

Bár leginkább köhögéssel és tüsszentéssel terjed a nátha, a Virginai Egyetem kutatói kiderítették, hogy a távirányítóhoz hasonló, gyakran használt háztartási eszközök is szerepet játszanak a betegség terjedésében.

A kutatók 30 amerikai otthonban vizsgálták meg a leggyakrabban használt háztartási eszközök felszínén található ujjlenyomatokat, amelyeknek negyedén volt kimutatható a nátha kórokozója, a rhinovírus, illetve annak nyomai.

A szakemberek szerint a vírus akár két napig is elél a háztartási eszközökön, és egyetlen családtag is képes elterjeszteni, ha megérinti az ajtókilincset vagy a csapot.

"Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy így is terjedhet a megfázás" - kommentálta az eredményt a vizsgálat vezetője. Birgit Winther szerint nem elég, hogy fertőtlenítőszert fújunk a levegőbe, mivel ott nem terjed a rhinovirus. Azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a háztartási eszközöket, így megelőzhető, hogy családtagjainktól kapjuk el a megfázást.

A Royal London kórház virológusa szerint a megfázás kórokozója nagyon szívós, tárgyak felszínén sokáig életben tud maradni. John Oxford hangsúlyozta: az otthoni higiénia nem megfelelő betartásával a családok ki vannak téve a fertőzésveszélynek.