Könnyebben kap bélfertőzést, aki túl sok vörös húst eszik

Infostart
2008. október 30. 10:30
A vörös hús rendszeres fogyasztása érzékenyebbé teszi a szervezetet a bélfertőzésekkel szemben, amelyek véres hasmenést és akár halált is okozhatnak - állítják amerikai és ausztrál kutatók.

A hús Neu5Gc nevű cukormolekulákat tartalmaz, amelyek felhalmozódnak a bélrendszert és a vérereket összekötő sejtekben. Ezek a molekulák ráadásul mágnesként vonzzák azokat a toxinokat, amelyeket az Escherichia coli (röviden: E. coli) baktériumtörzsek kiválasztanak - vagyis a húsfogyasztás hatására a méreg könnyebben belekerül a véráramba.

A Neu5Gc molekula a többi élelmiszerből - a halból, a baromfiból, a zöldségekből és a gyümölcsökből - viszont gyakorlatilag hiányzik - hangsúlyozta Ajit Varki, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a kutatás eredményéről beszámoló jelentés egyik szerzője.

A vizsgálat eredményéről szóló beszámoló a Nature című lapban jelent meg, a kutatást a melbourne-i Monash Egyetem munkatársa, Travis Beddoe vezette.

A kutatók először azt tesztelték, hogy az E. coli baktérium hogyan viselkedik, ha egy petricsészében "összehozzák" az említett cukormolekulával; ehhez a kísérlethez emberi sejttenyészetet használtak.

A vizsgálat eredményét azután megerősítették genetikailag módosított egereknél; az állatokban "kikapcsolták" azt a gént, amelyik a Neu5Gc-t termeli.

Az E. coli fertőzés nem mindig súlyos, de néhány esetben komoly, akár fatális következményekkel is járhat. Az Egyesült Államokban évente 75 ezer, E. coli okozta ételmérgezést regisztrálnak, ezek közül átlagosan hatvan végződik halállal - derül ki az atlantai Járványellenőrzési és Megelőzési Központ adataiból.

A statisztikák szerint a fertőzést a legtöbb esetben nem eléggé megsütött marhahús okozza. Az E. coli baktérium azonban bekerülhet a szervezetbe akkor is, ha az ember nem mossa meg alaposan a zöldséget, amelyet szennyezett vízzel öntöznek.