Hová lettek a tehetséges gyerekek?

Infostart
2008. október 28. 08:50
A kiemelkedően jól teljesítő, különleges tehetségű gyermekek száma kimutathatóan alacsonyabb napjainkban, mint egy generációval ezelőtt volt, legalábbis Nagy-Britanniában - állapította meg egy friss kutatás.

A londoni King's College kutatói összesen 800, 13 és 14 éves gyermekkel végeztettek el két tesztet. Az egyik az általános arányérzéküket, kombinációs készségüket mérte fel, míg a másik a matematikai érzékükre volt kíváncsi. A felmérők egyike sem a tanórákon megszerezhető tárgyi tudást tesztelte, hanem a képességeket.

Ugyanezen felméréseket egyszer már elvégezték a kutatók, így az adatok összehasonlíthatóak voltak az 1976-ban, hasonló korú gyerekekkel végzett vizsgálat eredményeivel.

Kiderült, hogy míg bő három évtizeddel ezelőtt az első teszten minden negyedik gyermek teljesített kiválóan, addig 2008-ban már csak minden tizedik.

Hasonló visszaesést mutatott a második teszt eredménye is a kiválóságok tekintetében: abban 1976-ban minden ötödik gyermek ért el kimagasló eredményt, addig napjaink tizenévesei közül csak minden huszadik.

Mindez nem azt jelenti, hogy általában butábbak lennének a mai gyermekek, a tesztek eredményeit átlagolva ugyanis mindkét felmérés alkalmával ugyanaz az eredmény született. Eltérés csak a legjobbak számában volt.