Újabb világszenzáció a Fővárosi Állatkertben

InfoRádió / MTI
2008. október 22. 18:25
Megszületett szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert várva várt orrszarvúja. A hajnali ötkor világra jött apróság az első olyan orrszarvú a világon, amely fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával, mesterséges úton fogant.

Lulu vemhessége 16 hónapig és 8 napig tartott, ami normálisnak számít, és csupán egy héttel tér el az anyaállat előző vemhességének 16 hónap és 15 napnyi hosszától. Az ellésre már október elején felkészültek az Állatkert munkatársai.

A születés után egy-két órával a kicsi magabiztosan állt a lábain, és azóta már az anyja emlőit is keresni kezdte. Kora délutánig azonban még nem sikerült anyatejhez jutnia. A gondozók és az állatorvosok most arra várnak, hogy a kicsi szopni kezdjen.

Természetesen a szakemberek felkészültek arra az esetre is, ha a kis orrszarvút mesterségesen kell nevelni, ám mindenki abban bízik, hogy erre nem lesz szükség. Lulu mindenesetre példás anyaként viselkedik az aprósággal - közölte Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

Az orrszarvúborjú nemét most még nem tudják, így természetesen nevet sem kapott. A hagyományok szerint várhatóan L-betűs nevet keresnek neki, hiszen az anyaállatot Lulunak hívják, és szokás szerint az anyaállat és a kicsi nevének kezdőbetűi megegyeznek. A kicsi súlyát sem tudni pontosan, ám a szakemberek 50-60 kg-ra becsülik a születési tömeget.

A kis orrszarvú születése világra szóló jelentőségű, ugyanis szélesszájú orrszarvúkat ugyan már az 1970-es évek óta szaporítanak állatkerti körülmények között, ám ebben az esetben a kicsi nem természetes pároztatás, hanem mesterséges termékenyítés útján fogant. A világ első mesterséges termékenyítésből született orrszarvúja - Lulu előző borja - 2007. január 23-án született Budapesten.

A mostani kicsi is ilyen módon fogant, ám a termékenyítéshez úgynevezett kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel. Az apa nem budapesti hím, hanem a Colchesteri Állatkert Simba nevű 39 éves orrszarvúja.