Hihetetlen, de igaz: butít a hegymászás!

Infostart
2008. október 21. 09:40
A világ legmagasabb csúcsait meghódító alpinisták minden egyes expedíciójuk során kisebb agykárosodást szenvednek - állítják olasz kutatók.

Világklasszis hegymászók agyát vizsgálták meg olasz kutatók, aki azt találták, hogy az alpinisták agyszövetében elváltozások figyelhetők meg egy-egy expedíció után.

A Római Egyetem kutatói 9 hegymászót vizsgáltak meg. Az alpinisták, akik oxigénpalack nélkül teljesítik az expedíciókat, hegymászás előtt és után is MRI-vizsgálaton estek át, illetve megvizsgálták őket, hogy szenvednek-e valamilyen neurológiai betegségben.

A hegymászók közül hárman 8 ezer, míg a többiek 7500 méteres csúcsot másztak meg. Amikor nyolc héttel az expedíciók után újra megvizsgálták őket, az MRI kimutatta, hogy az agyszövet sűrűsége és térfogata lecsökkent az agy bizonyos részein.

A kutatás vezetője szerint a változás nem okozott neurológiai problémát a hegymászóknál. Dr. Margherita Di Paola hozzátette: az agyban mért kisebb elváltozás a nagy magaslatokban tapasztalható oxigénhiánynak tudható be.

Dr. Mike Grocott, a Londoni Egyetem professzora, aki szintén kutatta már a nagy magasság következményeit, elmondta: a hegymászók többsége az expedíciók után egy évvel is arról panaszkodik, hogy már nem vág annyira élesen az esze, mint azelőtt.