Együtt pancsol ember és tigris - nézze meg!

Infostart
2008. október 21. 09:30
Egy floridai állatpark megtalálta a módját annak, hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kialakítani az emberek és a tigrisek között: vízzel teli medencébe kell őket ereszteni.

Az állatgondozók már régóta próbálkoznak azzal, hogy a nagymacskákat és az embereket közelebb hozzák egymáshoz a jelentős fizikai különbségek ellenére is. Egy Miamiban található állatpart megoldotta a problémát, méghozzá úgy, hogy az állatot és az embert egy medencébe eresztették.

A tigrisek a nagymacskák közül a legjobb úszóknak számítanak, mivel a lábujjaik között vékony hártya van, így a mancsuk gyakorlatilag békatalpként működik a vízben.

Bár már sok állatpark "úsztatja" a tigriseket, a bevett gyakorlat eddig az volt, hogy a gondozók húsdarabokat dobtak a vízbe, így vették rá az állatot a fürdőzésre.

A miami állatpark vezetője azonban egy több mint 90 kiló súlyú és 2 méter hosszú tigrist ínyencfalatok nélkül vett rá az úszásra, ráadásul úgy, hogy a medencében állatgondozó is tartózkodik.

A látványosságot nem akarták elrejteni a látogatók elől, így Bhagavan Antle egy olyan medencét építtetett, amelynek egyik fala üvegből van - így mindenki láthatja a tigrisek és az emberek közös fürdőzését.

A állatgondozó szerint a tigrisek nagyon szeretnek a vízben játszani. Már születésük után néhány hónappal megismertetik a vadállatokat a vízzel úgy, hogy húsdarabokat dobnak a medencébe.

"Mi itt az állatparkban úgy gondoljuk, hogy együtt úszni a nagymacskákkal közelebb hozza az állatot és az embert" - mondja Antle, aki szerint veszélyes ugyan a közös pancsolás, de a két fél sokkal egyenlőbb a vízben.

Sokan úgy vélik, hogy csak akkor biztonságos az együtt fürdőzés, ha a tigris egyévesnél fiatalabb. Bhagavan Antle azonban már egy 15 éves kifejlett példánnyal is lubickolt, bár hozzáteszi: munkatársait nem kényszerítené rá erre a műveletre.