Épeszű az amstetteni rém

Infostart
2008. október 14. 10:30
Nem elmebeteg az amstetteni rém - egy osztrák sajtóértesülés szerint ezt állapította meg Jozef Friztl pszichiátere. A férfi több mint két évtizedig tartotta bezárva a lányát és a tőle született gyermekeit a háza alatt kialakított börtönben. Az InfoRádió által korábban megkérdezett szakértő is ezt a diagnózist előlegezte meg.

A most 73 éves Jofez Fritzl 24 éven át tartotta bezárva a lányát a háza pincéjében. A ma 42 éves Elisabeth-tel vérfertőző viszonyt folytatott. Hét gyermekük született.

Az egyik csecsemő meghalt, a tetemét Fritzl állítólag elégette egy kályhában. Elisabeth és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött. Három másik gyereket a férfi vett magához - ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

Lebukása után a sajtóban amstetteni rémként elhíresült mérnököt személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják, de elképzelhető, hogy a bűnlista kiegészül a családtagok rabszolgasorsban való tartásával és a mulasztásból elkövetett emberöléssel.

Adelheid Kastrner pszichiáter hatszor beszélt a gyanúsítottal, aki készségesen válaszolt a kérdéseire. A szakértő a Der Standard című osztrák lap ügyészségi forrásokból származó értesülése szerint beszámítható állapotban követte el tettét.

Idén április 30-án az InfoRádiónak adott interjúban Gaál Katalin igazságügyi elmeorvos szakértő is ezt a vizsgálati eredményt prognosztizálta. Szerinte sem elmebeteg Fritzl, viszont egy kettős életet élő despota, akinek torz és narcisztikus a személyisége. "Ha elmebeteg lenne, az már régen kiderült volna" - fogalmazott a szakértő.

Jozef Friztl jövőre áll bíróság elé - közölte a St. Pölten-i ügyészség. A tárgyalás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei saját érdekükre hivatkozva nem tesznek tanúvallomást.

Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akkor Friztl életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást