Turbózza fel az agyát a megfelelő élelmiszerekkel!

Infostart
2008. október 10. 22:00
Ahogy a nyár a gyümölcsevés és a szabadtéri sportok évszaka, az ősz és a tél beálltával sokan már nem mozdulnak ki lakásukból, és a számítógép vagy a televízió előtt töltik az estéiket. Mindeközben különösen fontos, hogy agyunkat karbantartsuk, méghozzá a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával.

A tápanyagban gazdag élelmiszerek jótékonyan hatnak az agyműködésre, serkentik az agyi idegek működését és a hormontermelést is kedvezően befolyásolják.

Egyen háromóránként!

Kevesen tudják, de az agy az egyik legéhesebb szervünk, azaz folyamatosan táplálni kell, és az sem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Az energiaszükséglete elsősorban a glükózra irányul, amely a szénhidrátok lebontásának végtermékeként keletkezik. Az agy a térfogatához képest húszszor annyi energiát használ fel a működéséhez, mint más szervek. Ahogy az ember öregszik, szürkeállományának mennyisége egyre csökken, amelynek természetes következménye, hogy szervezetének kevesebb tápanyagra van szüksége.

Gyorsan juttathatja agyát glükózhoz a gyümölcsökkel. A tápanyagban, vitaminban és rostokban gazdag zöldségekre, gyümölcsökre a szervezet minden részének szüksége van, de az agyunk is meghálálja ezt az élelmiszert.

A reggeli fontossága

Az agyműködés beindításához nagyon fontos a reggeli, valamint az, hogy a nap folyamán két-három óránként rendszeresen fogyasszunk valamit, éberségünket, koncentrációképességünket ugyanis csak úgy őrizhetjük meg, ha agyunkat folyamatosan glükózhoz juttatjuk. A legjobban akkor járunk el, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztunk.

Mindezt érdemes már gyermekkorban elkezdeni, hiszen számos vizsgálat bebizonyította: azok a gyermekek, akik megfelelően reggeliznek, sokkal jobban teljesítenek az iskolai teszteken, mint azok, akik kihagyják a reggeli étkezést.

És hogy melyek a legmegfelelőbb reggelinek valók? A tojás, húsok, felvágottak, de az olyan nyalánkságok is hasznosak lehetnek, mint a péksütemények vagy a lekvár.