Kíváncsi rá, hogy milyen a tökéletes zuhanyozás?

Infostart
2008. október 9. 10:00
Brit tudósok kidolgozták a tökéletes zuhanyozás matematikai képletét. A tökéletes zuhanyozás az egyedüllét, a víznyomás, az idő és a víz hőfokának óvatosan összeállított egyensúlya adja.

Az egyik brit tusfürdő gyártó számára dolgozta ki a Mindlab International kutatócsoportja, David Lewis neurofiziológus vezetésével. A képlet felállításánál számításba vettek jó néhány alapvető fontosságú adatot, többek között a vízsugár erősségét, a zuhanyozással eltöltött időt és még azt is, mennyire aggódik valaki amiatt, hogy közben elfogy a meleg víz.

A különböző zuhanyozás-típusokat egy százfokú skálán pontozták - a 85-100-es értéket elért zuhanyozást minősítve "tökéletesnek".

"Az optimális zuhanyozás feltételeit nem könnyű megteremteni, de megéri a fáradságot, mert pszichológiailag roppant jó hatással jár. Ha pedig az ember variálja a víz hőfokát és a nyomás erősségét, ellazulhat, vagy éppen ellenkezőleg: felfrissülhet tőle. Ilyenkor endorfin szabadul fel az agyban, amitől jó lesz a hangulatunk és energikusnak érezzük magunkat" - magyarázta Lewis doktor.

A szakértő szerint, mivel a bőrünkben több mint tízezer idegvégződés található négyzetcentiméterenként, a tökéletes zuhanyozás nagyon intenzív és hihetetlenül élvezetes fizikai élményt is okoz.

A tökéletes zuhanyozáshoz hét alapvető dolgot kell figyelembe venni: a víznyomást, a környezetet, az egyedüllét-faktort, a zuhanyozással töltött időt, a víz hőmérsékletét, a fürdőszoba berendezését és a spriccelés mintáját. A tökéletes zuhanyozás képletének kidolgozásához Lewis doktor tízezer brit felnőttet kérdezett ki.