Rózsaillatú csokoládé, petúniaillatú szegfű

Infostart
2008. október 7. 10:30
Rózsaillatú bor, cukorka vagy csokoládé - hamarosan mindez megvalósulhat, ráadásul nem mesterségesen előállított, az eredeti illathoz csak távolról hasonlító adalékok által, hanem egy genetikai eljárásnak köszönhetően. Jeruzsálemi kutatók arra már rájöttek, hogyan lehet például egy petúniát rózsaillatúvá tenni a géntechnológiai segítségével.

Egy jeruzsálemi kutatócsoport rájött, hogyan tehető tízszer erőteljesebbé a növények illata. Kutatásaik eredményeképpen a gének átültetésével azt is lehetővé tették, hogy például egy szegfűnek vagy egy petúniának rózsaillata legyen.

A kutatók most azt remélik, hogy egy év múlva már a bort, a csokoládét vagy a kenyeret is illatosítani tudnak az eljárásnak köszönhetően.

Alexander Vainstein professzor és csapata arra is megtalálta a megoldást, hogyan érhető el, hogy a virágok éjjel-nappal illatot ontsanak, ellentétben a természetes ritmusukkal.

De ez még nem minden: a kutatók a legújabb kísérleteikkel azt akarják elérni, hogy a virágok új illatokkal is gazdagodjanak.

Izrael a Közel-Kelet legnagyobb virág-nagyhatalma. Évente csaknem 200 millió dollár értékben exportálnak virágokat és más növényeket. Az Európai Unió harmadik legnagyobb virágellátója, Hollandia és Kenya után.