Betiltották a Messiást Kínában

Infostart
2008. október 2. 09:45
A kínai kulturális minisztérium megtiltotta a vallási zeneművek nyilvános előadását, így nem csendülhet fel például Händel Messiása vagy Mozart Rekviemje.

A Daily Telegraph brit napilap arról tudósít, hogy több zenész és koncertszervező is azt állítja: szigorodik a politikai ellenőrzés Kínában a művészeteket, azon belül is az egyházi komolyzenét illetően.

Az "áldozatok" között van Nagy-Britannia egyik vezető kóruszenekara, az Academy of Ancient Music, amely a pekingi nemzetközi zenei fesztiválon vesz részt, és előadja Händel Messiás című oratóriumát.

A közönség soraiban azonban csak meghívott prominens vendégek ülhetnek, így természetesen több politikus is jelen lesz a rendezvényen.

Nemrég a római szimfonikusoknak kellett programjukból kivenni Mozart Rekviemjét, amelyet a szecsuani földrengés áldozatainak emlékére adtak volna elő, de arról is hír érkezett, hogy egy másik zenekarnak ki kellett vennie repertoárjából Händel Messiását és Verdi Rekviemjét.

Hivatalos kínai közlés szerint a nyugati egyházi zenék tilalma már régóta érvényben van, ennek ellenére azonban a kulturális nyitás óta rendszeresen előadták már az országban ezeket a műveket.

A Kínai Kommunista Párt vezetői között állítólag éles a megosztottság a nyugati kultúrát illetően. Míg egyesek úgy vélik, hogy az evangélikus kereszténységnek pozitív hatása lehet a társadalomra, sokan azt a kommunista pártra veszélyes tényezőnek tartják.