Opera a pályaudvaron - videókkal

Infostart
2008. október 1. 16:46
Ideiglenesen operaházzá változott a zürichi pályaudvar, amikor a műfaj sztárjai, eredeti módon az utasok közé vegyülve, adták elő Verdi Traviata című művét. A cél az volt, hogy sikerüljön újabb híveket toborozni az operának, és hírek szerint érdeklődőkben nem volt hiány. A közvetítést annyian nézték a tévében, mint egy komoly futballmeccset.

A svájci 1-es tévécsatorna egy merész gondolattal egy nyűzsgő pályaudvarról közvetített operával próbálja közelebb hozni az emberekhez a sokak által elitistának tartott műfajt. Thomas Beck, a német nyelvű csatorna főnöke azt mondta: olyan helyről akartak közvetíteni, aminek köze van a mindennapi élethez. Ezzel valamennyire sikerült is meglepniük az utazókat, bár a vasárnapi főpróba után már sokan tudtak a hétfői előadásról.


A genfi Le Temps című lap szerint a showt a londoni Paddington pályaudvaron négy évvel ezelőtt tartott spontán operaelőadás ihlette.

Vittorio Grigolo olasz tenor a peronon, öltönybe öltözve és egy pohár sörrel a kezében énekelte a főszerepet. Más előadók az utasok között, mozgólépcsőn, vagy éppen poggyász szállító kocsikon utazva adták elő az operát, miközben a pályaudvarra továbbra is érkeztek a vonatok és az utasok.



Technikai kuriózum, hogy a performanszt 16 kamera és 151 mikrofon vette. A csatorna illetékesei azt tanácsolták a vájtfülű operarajongóknak, hogy a hangzás miatt inkább otthon nézzék a közvetítést.

A zürichi opera előadását más svájci, valamint francia és német adók is bemutatták. A szervezők elmondták: az volt a céljuk, hogy új híveket szerezzenek - még ha csak néhány percre is - a műfajnak.

Ez minden bizonnyal sikerült is, mivel a zürichi Hauptbahnhofon naponta 300 ezer ember fordul meg. A BBC pedig megjegyezte: operát maximum a tévénézők öt százaléka néz, ezúttal, csak Svájcban, minden harmadik néző a Traviátát kísérte figyelemmel, ami egy izgalmas futballmeccs nézőszámának felel meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást