Meg akarja menteni a Földet? Csak fél kiló húst egyen hetente!

Infostart
2008. október 1. 19:25
Drasztikusan csökkenteni kell a heti élelmiszerfogyasztásunkat, hogy elkerüljük a klímaváltozás negatív hatásait - állítják brit szakértők.

Radikálisan csökkenteni kell az élelmiszerfogyasztásunkat, különös tekintettel az olyan alacsony tápértékű ételekre, mint az alkohol vagy az édesség - olvasható a Food Climate Network legújabb tanulmányában.

A brit szervezet szakértői arra ösztönzik az embereket, hogy térjenek vissza anyáik és nagyanyáik szokásaihoz: vásároljanak szezonális termékeket, főzzenek lábasban és kuktában, és gyalog menjenek a boltba. De vannak modern tanácsaik is: használjanak mikrohullámú sütőt, és ha tehetik, az interneten vásároljanak.

A szervezet szerint az Egyesült Királyság élelmiszerszektora 33 millió tonna szén-dioxiddal szennyezi a környezetet. Ennek fele a hús és a tejtermékek előállításából, 15 százaléka a zöldség- és gyümölcstermelésből, míg 13 százaléka a kenyér, a liszt és a különböző sütőipari termékek előállításából származik.

A jelentés szerint a fejlődő országokban jelentősen csökkenteni kell hús- és tejtermékek fogyasztását, hogy a globális élelmiszertermelés stabil maradhasson 2050-re, amire a föld lakossága a becslések szerint eléri a 9 milliárd főt.

Most egy brit hetente átlagosan 1,6 kiló húst és 4,2 liter tejet fogyaszt. Ez 6 (450 gramm) kolbászt, 2 darab (350 gramm) csirkemellet, 4 sonkás szendvicset, 8 szelet (250 gramm) baconszalonnát, 3 liter tejet, valamint 100 gramm sajtot jelent.

Ehhez képest a szakemberek most azt tanácsolják, hogy hetente 500 gramm húsra és 1 liter tejre csökkentsük az élelmiszeradagot, ami így 90 gramm marhaburgerből, 2 kolbászból, 3 szelet baconszalonnából, 1 csirkemellből és 1 liter tejből vagy 100 gramm sajtból állna.