A karriert is befolyásolja az apa-gyermek viszony

Infostart
2008. október 1. 09:10
Magasabb intelligenciahányadossal rendelkeznek azok az emberek, akik gyermekkorukban sok időt töltöttek az édesapjukkal - derül ki egy friss tanulmányból.

A gyermek későbbi karrierjét is meghatározhatja az, hogy kisgyermekkorában mennyi időt tölt az édesapjával. Azok a gyermekek, akiknek tartalmas együttléteik vannak az apjukkal, felnőttként intelligensebbek lesznek, és kapcsolatokat is könnyebben kötnek.

A Newcastle-i Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek: nem elegendő az, ha a szülők együtt maradnak, azaz a család teljes, szükség van arra is, hogy az apa és gyermeke vagy gyermekei tartalmasan töltsék együtt az idejüket.

A csaknem 11 ezer, 1958-ban született brit nő és férfi életútját végigkövető kutatás szerint az apák általában nagyobb figyelmet szentelnek a fiuknak, mint a lányuknak.

Az apák családi szerepének erősítéséért küzdő Families Need Fathers nevű brit szervezet vezetője szerint a kutatási eredmények üdvözlendőek. Mint azt Jon Davies elmondta, a társadalomnak nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia, hogy a családoknak és a gyermekeknek is éppúgy szükségük van apákra, mint anyára.