Kiszabadultak az Egyiptomban elrabolt külföldi turisták

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 29. 13:20
Kiszabadult a túszejtők fogságából az a 11 külföldi turista és 8 egyiptomi állampolgár, akit a múlt héten raboltak el Egyiptomban; jól vannak és jó egészségnek örvendenek - közölték hétfőn az állami egyiptomi televízióban. A túszejtők felét megölték.

Az öt olasz, öt német és egy román turista, valamint nyolc egyiptomi kísérőjük már útban van repülőgépen Kairó felé - mondta egy magát megnevezni nem kívánó hivatalos forrás.

A csoportot, amely egyiptomi kísérőivel szafarin vett részt az egyiptomi-szudáni határ közelében, szeptember 19-én rabolták el ismeretlen fegyveresek. Elrablásuk után Szudánba, a hegyvidéki Dzsebel Aunat tartományba hurcolták őket, az egyiptomi-szudáni-líbiai hármas határ közelébe.

Egyiptomi biztonsági illetékesek korábban azt közölték, hogy az emberrablók hatmillió eurós váltságdíjat követeltek. Az egyiptomi televízió hétfőn idézett egy magas rangú tisztviselőt, aki szerint nem fizettek váltságdíjat.

Egy egyiptomi biztonsági tisztviselő elmondta, hogy a hadsereg kommandóakciót hajtott végre hétfőn egy csádi táborban, közel a szudáni határhoz. Mohammed Huszein Tantavi egyiptomi védelmi miniszter beszámolt a történtekről Hoszni Mubarak államfőnek, közölve, hogy a túszejtők felét megölték - jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség.

Előző nap szudáni katonák egy Csáddal határos sivatagi térséget fésültek át, amikor észrevettek egy fehér terepjáró kocsit, rajta nyolc fegyveressel. Felszólításukra az autó nem állt meg, üldözőbe vették és tűzharcban megölték hat utasát, köztük állítólag egy dárfúri lázadócsoport vezetőjét is. A két életben maradt fegyverest elfogták, ők beismerték, hogy részük volt az európai turisták és kísérőik elrablásában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vincze András tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást