A világ majdnem legkövérebb nemzetének tízmillió kilót kell leadnia

Infostart
2008. szeptember 29. 21:20
Tízmillió kilogramm - ennyit kellene fogynia Mexikó lakóinak. Természetesen nem fejenként, hanem a 110 milliós lakosú ország csaknem felének, együttvéve. A világ majdnem legkövérebb nemzetének otthont adó Mexikóban országos kampány indul a kövérség ellen, a lakosság fele ugyanis elhízott vagy túlsúlyos.

Az előrejelzések szerint, ha nem történik változás, az ország egy évtizeden belül felzárkózik az Egyesült Államok mögé, és holtversenyben elnyerheti a világ legkövérebb országa címet.

Mexikóban az elhízott gyermekek száma évről évre 8 százalékkal emelkedik. Az egyik gyermekkórház közegészségügyi vezetője elmondta: minél tovább vár az ország a probléma kezelésével, annál súlyosabb gondokkal kell majd megküzdenie.

A kampány résztvevői a többi mellett azt szorgalmazzák, hogy a gyermekek többet mozogjanak az iskolában. A nemzetnek azonban valószínűleg ennél súlyosabb áldozatokat is meg kell hozni, ha küzdeni akar az elhízottság és a magas vérnyomás ellen.

A mexikói konyha hagyományosan zsírban gazdag. Ételeik három fő alapanyagból állnak össze: tortillából, azaz kukoricás lepényből, babból és csilipaprikából. Húsként főleg marhát esznek.

Mindez néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt gond, a hagyományos ételeket fogyasztók életmódjukból adódóan sokat mozogtak, hiszen a mezőgazdaságból éltek. Mára azonban jelentősen megnőtt a városi lakosság száma, akik már nem sétálják vagy mozogják le a bevitt kalóriát.

Mindennek következtében 2000 és 2006 között az egészségügyi statisztikák szerint 26 százalékkal emelkedett a magas vérnyomásban szenvedők száma, emellett egyre többen szenvednek a kettes típusú diabéteszben, azaz a cukorbetegség azon formájában, amely nem veleszületett kór, hanem a nem megfelelő életmód miatt alakul ki.