Egyszerűen csökkenthető a gyerekkori ekcéma veszélye

Infostart
2008. szeptember 26. 09:00
Negyedével csökkenteni lehet a gyerekkori ekcéma kialakulásának veszélyét, ha halat is etetnek a szülők a gyerekkel kilenc hónapos kora előtt - állapították meg svéd tudósok, akik ötezer család csemetéit vizsgálták meg ebből a szempontból.

A fájdalmas és kellemetlen bőrbetegségben szenvedő gyerekek száma folyamatosan nő az utóbbi években, a nyugati országokban, és ennek szakértők szerint részben a helytelen étrend lehet az oka.

A kutatásban részt vett gyerekek szülei kérdőívet töltöttek ki arról, mit evett és milyen környezetben nevelkedett a csemetéjük 6-12 hónapos kora között. Beszámoltak arról is, észrevettek-e ekcémás kiütést a gyereken.

Mint kiderült, hat hónapos korára a gyerekek 13, egyéves születésnapjáig 20 százalékánál jelentkeztek a betegség tünetei.

A legnagyobb rizikófaktort a gének jelentik: azok a gyerekek, akiknek a testvére vagy az édesanyja ekcémás, kétszer nagyobb eséllyel lesznek maguk is betegek egyéves korukra.

Annak azonban nincs kimutatható hatása az ekcéma kialakulására, hogy a baba szopott-e, mikortól kapott tejterméket, és tartanak-e otthon háziállatot.

Jelentősen - negyedével - csökkenti viszont az ekcéma kialakulásának veszélyét, ha a baba halat is eszik élete első 9 hónapjában - számoltak be az eredményről a kutatók az Archives of Disease in Childhood című szaklapban.

Méghozzá mindegy, milyen halat esznek, a kutatók ugyanis nem találtak értékelhető különbséget azon gyerekek állapotában, akik fehér húsú halat, illetve azokéban, akik omega-3 zsírsavban gazdagabb halat fogyasztanak.