Válasszon: sok pénz vagy modern gondolkodás

Infostart
2008. szeptember 22. 20:30
Régimódinak gondoljuk azokat a férfiakat, akik szerint a nők helye nem egy íróasztal mögött van, hanem a konyhában. Egy azonban tagadhatatlan: a hagyományos gondolkodású férfiak többet keresnek, mint a liberálisak, legalábbis az Egyesült Államokban.

Egy Egyesült Államokban elvégzett kutatás szerint többet keresnek a hagyományos gondolkodású férfiak, azok, akik szerint a családfenntartás a férfiak dolga, míg a nőknek a háztartást kell vezetniük.

Õk egy évben átlagosan 8500 dollárral (1,4 millió forint) többet visznek haza, mint a liberális gondolkodásúak. A kutatás eredményeit a Journal of Applied Psychology jelentette meg.

Brit pszichológusok mindezt azzal magyarázzák, hogy akik otthon is érvényt tudnak szerezni felsőbbrendűségi elképzeléseiknek, ugyanezt munkahelyükön is el tudják fogadtatni környezetükkel.

A Floridai Egyetem kutatói több mint 12 ezer nőt és férfit kérdeztek meg a nemi szerepekről még a '70-es évek végén, akik akkor 14 és 22 év között voltak. A rá következő húsz évben még háromszor monitorozták a csoportot.

Kiderült, hogy ezalatt a hagyományos gondolkodásúak egy kicsit sem váltak liberálisabbá, sőt egyre szélsőségesebb nézeteket vallottak, miközben a fizetésük is a fizetési olló is tovább nyílt a nemi szerepeket illetően liberálisok és konzervatívok között.