Ami még az ittas vezetésnél is veszélyesebb

Infostart
2008. szeptember 18. 22:00
Nagyobb veszélybe sodorja magát az a sofőr, aki vezetés közben sms-üzenetet ír, mint az, aki ittasan vezet. Erre egy brit közlekedési kutatóintézet hívta fel a figyelmet, amely a rendőröket is figyelmezteti: alaposan ellenőrizzék, hogy a sofőrök használják-e vezetés közben a mobiltelefonjukat, és ha igen, hogyan.

Nagyon veszélyes lehet az sms-ezés, ha az ember vezetés közben próbálja bepötyögni az üzenetet a telefonjába. A szöveges üzenetek küldőivel nem csak az a probléma, hogy nem az utat figyelik, a tevékenység a reakcióidejüket is csökkenti, ráadásul nem kevéssel. Míg egy enyhén ittas vezető reakcióideje 12 százalékkal csökken, addig egy sms-ezőjé 35-tel.

A brit közlekedési hatóságok szakemberei rámutatnak: annak ellenére, hogy vezetés közben tilos a mobiltelefon használata, a brit fiatalok, jellemzően a 18 és 24 év közötti vezetők fele rendszeresen használja azt az úton.

Egy üzenetet átlagosan 63 másodperc alatt írnak meg, így több mint egy percen keresztül nem tudják rendesen figyelni az utat. Ezalatt egy belvárosi úton nagyjából 800 métert tesznek meg, míg a településeken kívül majdnem két kilométert.