A videójáték mindenkit beszippant

Infostart
2008. szeptember 18. 08:15
Gyakorlatilag minden amerikai gyerek rendszeresen játszik videójátékkal, de szüleik nem nagyon nézik, hogy pontosan mivel - derült ki egy felmérésből.

A fiatalok mindennapi életének szerves része lett a videójáték - állapította meg az amerikai Pew Internet kutatóintézet vizsgálata, amelyből kiderült: gyakorlatilag minden amerikai gyerek játszik valamilyen videójátékkal.

A kutatás során több mint 1100, 12 és 17 év közötti fiatalt kérdeztek meg. A válaszok összesítéséből kiderült, hogy 97 százalékuk tölti szabadidejének nagy részét videójátékkal, kétharmaduk barátaikkal vagy családtagjaikkal együtt. Csak negyedük mondta azt, hogy egyedül, vagy online társakkal játszik.

"Mindez azt mutatja, hogy a videójátékosok közösségi emberek" - kommentálta az eredményt Amanda Lenhart, az intézet egyik kutatója.

A vizsgálat rávilágított arra is, hogy a videójátékosok gyakran ülnek a gép előtt: a válaszadók fele mondta azt, hogy előző nap játszott videójátékon.

A játékok fajtája változó. A válaszadók 80 százaléka mondta azt, hogy öt vagy annál több fajta játékkal tölti szabadidejét, de legtöbben az autóversenyzős, a kirakós, a sport- és az akciójátékokat említették.

A vizsgálat eredménye szerint sok fiatal kezébe kerül olyan videójáték, amely felnőtteknek szól, mivel a szülők háromnegyede mondta azt, hogy mindig vagy néha ellenőrzi, mivel játszik a gyerek.

A szakemberek azonban azt mondják, hogy a szülőknek együtt kellene játszaniuk gyerekeikkel. A felmérésben megkérdezett szülők harmada mondta azt, hogy ezt teszi - többségük 40 évnél fiatalabb, vagyis annak a generációnak a tagja, amelyik már a videojátékokon nőtt fel.