Jövőre a nájlon is jó lesz

Infostart
2008. szeptember 15. 08:15
Év végére készülhet el az új helyesírási szabályzat. Ebben elsősorban a kötőjeles szavak és az i-re végződő melléknevek írása változna meg. A Magyar Tudományos Akadémia 11. kiadása legutóbb 1984-ben jelent meg.

Nejlon vagy nájlon? Ki így mondja, ki úgy, mindenestre leírva a nejlon a helyes - legalábbis így volt eddig. A jövőben már az sem vét helyesírási hibát, aki nájlont ír; a készülő helyesírási szabályzatban ugyanis már ez lesz a vonatkozó szabály.

És ez csak egy változás a sok közül - mondta az InfoRádióban Nyomárkai Istvánt, a Magyar Tudományos Akadémia magyar nyelvi bizottságának elnöke, aki részt vesz az új helyesírási szabályzat kidolgozásában.

A Magyar Tudományos Akadémia 11. kiadása legutóbb 1984-ben jelent meg. Míg korábban 20-25 évente kellett újraalkotni a helyesírási szabályzatot, addig ez a technikai fejlődés révén keletkező szavak miatt 10-15 évre rövidül - közölte Nyomárkai István.

A tervek szerint az év végére készülhet el az új helyesírási szabályzat. Addig a 11. kiadást már a világhálón is megtekinthetik. A magyarhelyesiras.hu internetes oldalon a szavak helyesírásáról, a mondatszerkezetek helyességéről, és a vonatkozó szabályokról tudhatnak meg többet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást