Elég lesz naponta egyszer használni az asztma és szénanátha elleni szert

Infostart
2008. szeptember 10. 19:23
Először tesztelnek embereken egy olyan gyógyszert, amelynek napi egyszeri szedésével kezelhető az asztma és a szénanátha. A szer segít nyitva tartani a légutakat, enyhíti a gyulladást és véd azoktól az irritációktól, amelyek asztmát okoznak.

Az olasz gyártó Hollandiában teszteli majd az egyelőre csak RPL554-nek nevezett gyógyszert, amely az asztmások és a szénanáthában szenvedők számára hozhat enyhülést. A két kór gyakran együtt jár: becslések szerint például az 5,2 millió brit asztmás felének van szénanáthája is.

Amikor valakinél mindkét betegség jelentkezik, jelentősen megnő annak a veszélye, hogy az érintett kórházi ápolásra szorul.

Az asztmára és a szénanáthára jelenleg használt kezelés hatékonyan tartja szinten a páciensek állapotát, de súlyos mellékhatásokkal - például a szív- és érrendszer károsodásával - járhat.

A gyógyszer kifejlesztői azt remélik, hogy a szintén inhalátorként forgalmazandó RPL554 a most használt szerekhez hasonlóan hatásos lesz, de sokkal kisebb lesz a mellékhatások veszélye.

A gyógyszer gátolja két olyan enzimnek a működését, amelyekről tudják, hogy kulcsszerepet játszanak az asztma és a szénanátha kialakulásában és súlyosbodásában. Mivel a hatása tartós, a kutatók azt remélik, hogy elegendő lesz naponta egyszer használni.

A humán tesztelés novemberben kezdődik, és a tervek szerint jövő nyárra fejeződik be. Ha sikeresnek bizonyul, akkor ezt egy újabb és szélesebb körű tesztelés követi majd.