Fontos, hogy fizessen a fogtündér

Infostart
2008. szeptember 8. 21:00
Egyre kevesebb brit gyereket látogat meg a fogtündér, hogy kihullott fogaikért cserébe némi zsebpénzt hagyjon a párna alatt. Pedig sokak szerint a hagyomány ápolása fontos lenne a gyermekek fejlődése szempontjából.

Hat hónap alatt 1,22 fontról 87 centre csökkent a fogakért a párna alá rejtett zsebpénz összege. A Cravendale tejgyár felmérése azt mutatja, hogy a brit gyerekek 38 százaléka egy árva centet sem kapott még soha a fogtündértől.

A felmérés keretében, amelyet Párna Indexnek neveztek el, ezer szülőt kérdeztek meg a kutatók arról, mit kaptak tőlük csemetéik, ha odaadták kihullott fogukat a fogtündérnek. Ebből derült ki, hogy a szülők egyre kevésbé követik azt a régi szokást, hogy a titokzatos fogtündérként föllépve jutalmazzák gyerekeiket.

Dr. Nigel Carter, a brit fogászati alapítvány igazgatója szerint a fogtündér "látogatása" a felnövekedés része kellene hogy legyen, és kiábrándító, ha "nem teljesíti kötelességét" időben.

Nigel Carter úgy látja, a fogtündér emlékeztet arra, hogy vigyáznunk kell a fogainkra. Hozzáteszi: "Reméljük, hogy a fogtündér átvészeli a jelenlegi gazdasági visszaesést, és hamarosan legjobb formájában tér vissza."

A gyerekeket ugyanakkor vigasztalhatja, hogy még így is többet kapnak, mint amennyit szüleik kaptak annakidején a fogtündértől, akik 19 centtel voltak kénytelenek beérni.