Az ázsiaiak miatt emelkedik a hőmérséklet Amerikában?

Infostart
2008. szeptember 6. 09:00
Jelentősen és egyre nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez az a szmog és egyéb káros anyag, amelyet az ázsiai üzemek, járművek bocsátanak ki.

A globális felmelegedés a világ minden pontján érzékelhető, egyik jellemzője pedig, hogy a káros anyagok hatásai nem a kibocsátás környezetében, hanem akár a világ túlsó felén jelentkeznek.

Egy felmérés szerint az elkövetkezendő ötven év alatt Amerika szívében akár három Celsius-fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet, amelyért főleg az ázsiai károsanyag-kibocsátók a felelősek.

A kibocsátott szén-dioxid mennyisége az egyre nagyobb mennyiségben elégetett kerozin, valamint a közúti forgalom növekedése miatt emelkedik.

Az emisszió az elmúlt időszakban a legnagyobb mennyiségben Ázsiában növekedett, mivel a legnagyobb mértékben az itt lévő gazdaságok fejlődtek.

Az ázsiai kibocsátás nemcsak a hőmérsékletet emeli meg Amerikában, hanem a csapadék mennyiségét is csökkenti - szólnak a beszámolók, amelyek szerint 2060-ra jelentősen visszaeshet a lehulló eső mértéke.