Élvezze az életet, ha nem akar korán meghalni!

Infostart
2008. szeptember 4. 09:30
Azok az emberek, akik úgy érzik, hogy nincs értelme élni, nagyobb valószínűséggel halnak meg éveken belül, mint azok, akik élvezik az életet - erre a megállapításra jutottak japán kutatók. Az életüket nem élvezők korai halálának az oka leggyakrabban szív- és érrendszeri betegség, vagy öngyilkosság.

A japán kutatók vizsgálata volt az eddigi legszélesebb körű annak kiderítésére, hogyan hat az "ikigai", magyarul az életöröm és az élet élvezete a halálozás veszélyére. A kutatást a szendaji Tohoku Orvosegyetem munkatársai végezték Szone Tosimasza vezetésével.

A kutatók 43.391, 40 és 79 év közötti ember életét követték figyelemmel hét éven keresztül. A vizsgálati alanyok között voltak nők és férfiak vegyesen; valamennyien Japán Ohszaki régiójában élnek.

A vizsgálat ideje alatt közülük 3.048-an haltak meg.

A kutatók mindenkinek azt a kérdést tették fel, hogy élvezik-e az életet, szeretnek-e élni, látják-e ennek értelmét? A megkérdezettek 59 százaléka válaszolt igennel, 36,4 százalék nem tudta megmondani biztosan, míg 4,6 százalék felelt egyértelmű nemmel.

Az utóbbi csoportba tartozók között több volt az egyedülálló és a munkanélküli, alacsonyabb volt a végzettségük, rosszabb az egészségi állapotuk, stresszesebb az életmódjuk, és több fizikai fájdalmat éreztek.

A kutatók természetesen ezeket a tényeket figyelembe vették a statisztikai számításnál, de még így is az lett a végeredmény, hogy az életet nem élvezők 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg néhány éven belül, mint a többiek.

A körükben hatvan százalékkal nagyobb a halálos szív- és érrendszeri betegség (elsősorban a fatális agyvérzés) veszélye, annak pedig 90 százalékkal nagyobb a veszélye, hogy önkezükkel vetnek véget az életüknek.