Nem akarja, hogy gyereke allergiás legyen? Szüljön tanyán!

Infostart
2008. szeptember 2. 08:30
A terhesség ideje alatt tanyán élni - új-zélandi kutatók szerint ez a titka annak, hogy a születendő gyermek ne legyen allergiás, asztmás, ekcémás vagy szénanáthás.

Több vizsgálat bizonyította már be: ha a gyerek első éveiben tanyán él, és az ottani állatokkal érintkezik, csökken a veszélye annak, hogy asztmás vagy allergiás lesz.

Az új-zélandi Massey Egyetemen kutatói 1300, tanyán élő gazdálkodó gyerekeit vizsgálták meg. Az adatokból kiderül: nemcsak a kisgyereknek tesz jót a tanyasi élet, hanem már a magzatnak is.

A European Respiratory Journalban megjelent tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akiknek anyjuk a terhesség ideje alatt egy farmon élt, felére csökkent az asztma, az ekcéma és a szénanátha kialakulásának az esélye.

A tanyasi élet azt jelenti, hogy a gyerek folyamatosan kapcsolatba kerül az állati baktériumokkal, amelyek erősítik immunrendszerét. A kutatók azt feltételezik, hogy ennek köszönhetően a gyerek szervezetében nem termelődik annyi immunsejt, ami kapcsolatba hozható az asztma kialakulásával.

Ugyanakkor a kutatók hozzáteszik: nem elég a terhesség ideje alatt farmon élni, hanem ott is kell nevelkednie a gyereknek. Arra is figyelmeztetnek, hogy a tanyasi élet veszélyeket is rejt magában: a baktériumokkal teli állati ürülék például negatív hatással lehet a terhességre.