Monacótól Indiáig - a világ tíz legdrágább utcája

Infostart
2008. szeptember 2. 12:20
A legtöbb magyar ingatlantulajdonos a lakása teljes áráért egyetlen négyzetméternyi területet sem tudna megvenni a világ legdrágább utcájában, ott ugyanis 29 millió forintba kerül az ingatlanok négyzetmétere. Az utca Monacóban van.

A monacói Avenue Princess Grace-en 29 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetni az ingatlanok négyzetméteréért. A lakást vásárló abban nem lehet teljesen biztos, hogy ablakából kilátás nyílik a tengerre, abban azonban igen, hogy a világ legdrágább utcájában lakik, legalább is az ingatlanárakat tekintve. A Grace Kelly amerikai színésznőről, III. Rainer monacói herceg feleségéről elnevezett utca áll az élen azon a listán, amelya világ legdrágább utcáit tartalmazza.

A lista második helyén a Hong Kong-i Severn Road szerepel. A leggazdagabb kínaiak kedvelt befektetési célpontjában átlagosan 18,2 millió forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát a lakások.

Az első helyen szereplő monacói utcához képest sokkal olcsóbb a New York-i Fifth Avenue, de még így is elég drága ahhoz, hogy a világranglistán a harmadik helyen szerepeljen. Jessica Lange színésznő és Diana Ross énekesnő otthonából egyaránt kilátás nyílik a Central Parkban. Az utcában átlagosan 12,2 millió forintnak megfelelő négyzetméteráron adják az ingatlanokat.

A negyedik helyre egy európai ország utcája került: a londoni Kensington Palace Gardens. Újabba ez a brit főváros legkedveltebb utcája, legalábbis a gazdag külföldiek, elsősorban oroszok, indiaiak és a Közel-Keletről érkezők keresnek itt lakásokat. Fel is verték az árakat, így már nagyjából 11,7 millió forintot kell adniuk négyzetméterenként a lakásokért.

Ha ennél csak egy kicsivel kevesebb pénzünk van, még mindig megvehetjük Párizs legfelkapottabb utcájának valamelyik ingatlanját, az Avenue Montaigne-on ugyanis 8,2 millió forintba kerül a lakások négyzetméterenkénti ára.

A moszkvai Ostozhenka a hatodik helyet szerezte meg, ahol 6 millió forintba is kerülhet a lakások négyzetmétere. A Kremlre néző lakások árai az elmúlt évben jelentősen emelkedtek.

A hetedik helyen is egy európai helyszín áll: ezúttal a svájci síparadicsomban, St Mortizban járunk, amelynek Via Survettáján 5,7 millió forintot kell adni négyzetméterenként az ingatlanokért. A többi mellett az olasz miniszterelnöknek, Silvio Berlusconinak van háza itt.

Az amerikai nyugati parton lévő Beverly Hills egyik utcája, a Carolwood Drive áll a nyolcadik helyen. Az árakat itt valószínűleg az veri fel, hogy itt élt egykoron Marilyn Monroe és Gregory Peck is. Jelenleg 4,5 millió forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát a lakások.

A tízes lista egyetlen ausztráliai helyszíne Sydney Wolseley Roadja, ahol 4,2 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy lakás négyzetméteréért. Az utolsó helyen Mumbai szerepel, az indiai városban 3,8 millió forintnak megfelelő összeget tesz ki a lakások négyzetméterára.