Befellegzett a borhamisításnak Franciaországban?

Infostart
2008. szeptember 2. 13:07
Francia fizikusok ion-nyalábbal ellenőrzik a bordeaux-i nagy borok palackjainak életkorát. Mint mondják: a műalkotásokhoz hasonlóan immár a borsos árú nagy borok eredetiségét is vizsgálni kell.

Francia atomfizikusok egy olyan módszert dolgoztak ki, mellyel pontosan meghatározható a Bordeaux-i nagy borok, valamint az azokat tartalmazó palackok életkora. A Bordeaux-i nukleáris kutatóintézet által kiadott közlemény az eljárás szükségességét azzal indokolja, hogy ma már a műtárgyakhoz hasonlóan az igencsak borsos árú nagy borok eredetisége is igazolásra szorul.

Amiben lehet némi igazság, hiszen például egy palack 1983-as évjáratú, a Saint-Emilion vidékéről származó, fele részben Merlot-ból, fele részben Cabernet Franc-ból készült, vadonatúj tölgyfahordókban érlelt Chateau Ausone 505 euróba, azaz 120 ezer forintba kerül.

Az igazolási eljárás két lépésből áll. Előbb megállapítják a bor életkorát a cézium izótópjának sugárzásának bemérésével, majd egy részecskegyorsítóból ionnyalábot bocsátanak át a palackon, és közben megmérik az üveg által kibocsátott röntgensugárzást. Ezzel a módszerrel nemcsak a palack életkorát, hanem származási helyét is meg tudják állapítani.

Az így kapott eredményeket végül összevetik egy adatbázissal, amely a Saint-Emilion és a Medoc borvidékről származó nedűk adatait tartalmazza a XIX. századtól napjainkig.

A bordeaux-i borászok egy része immár fellélegezhet: az eljárásnak köszönhetően gyakorlatilag lehetetlenné válik a legnagyobb boraik hamisítása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást