Ritka nagymacskát kaptak lencsevégre

Infostart
2008. augusztus 18. 08:30
Egy ritkán megfigyelt borneói foltos leopárdot fotózott le egy mozgásérzékelő fényképezőgép a Sebangua nemzeti parkban, ahol korábban még soha nem figyelték meg ezt az állatot. A felfedezés segíthet a vidék eredeti állapotának megőrzésében.

A Borneó Indonéziához tartozó részén lévő természetvédelmi terület a világ egyik legnagyobb tőzeglápos-erdős vidéke, de az illegális fakitermelés és az erdőtüzek miatt veszélybe került. A ritkán látható foltos leopárd lencsevégre kapása emeli a nemzeti park természeti értékét, így nagyobb esély lehet a jelenlegi állapot megőrzésére.

"A borneói foltos leopárd a programunk legfontosabb szereplője" - jelentette ki David Macdonald, az Oxfordi Egyetem természetvédelmi részlegének vezetője. A mozgásérzékelő kamerák segítenek a tudósoknak meghatározni, hogy milyen nagymacskafajok élnek a területen.

A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy 10 ezer felnőtt foltos leopárd élhet a vadonban. Az állatot egyébként csak tavaly nyilvánították külön fajnak, miután a DNS-elemzés kimutatta, hogy örökítőanyaga legalább 40 helyen különbözik az ázsiai leopárdétól.

A nemzeti park eredeti állapotának megőrzése nem csak a nagymacskák miatt fontos, hiszen itt él a borneói orángutánok legnagyobb állománya, valamint jelentős számú borneói déli gibbon.