Kisebb családdal lehet küzdeni a klímaváltozás ellen

Infostart
2008. július 25. 21:20
A brit háziorvosoknak azt kéne tanácsolniuk a szülőknek, hogy két gyereknél ne vállaljanak többet, mert így eredményesen lehet küzdeni a klímaváltozás ellen - állítja két angol doktor.

Minden héten másfél millióval nő a Föld népessége, és az Egyesült Királyságban világra jött újszülöttek életük során több üvegházhatást okozó gázt fognak használni, mint azok a gyerekek, akik a fejlődő világban születnek - állítja két angol doktor.

A British Medical Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint a háziorvosoknak beszélniük kéne a páciensekkel a klímaváltozás hatásairól, és tanácsolniuk kell nekik, hogy gondolkozzanak el: megéri-e nagycsaládot tervezni.

A két orvos ugyanis azt állítja: a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik eszköze lehet, ha a brit szülők kisebb családot alapítanak.

A szakértők hozzáfűzik: a fogamzásgátlás támogatása is segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel így le lehetne csökkenteni a nemkívánt terhességek számát is, ami az utóbbi időben komoly gondot jelent a szigetországban.

A doktorok szerint az új családpolitikához nincsenek szükségek olyan drákói törvényekre, amiket Indiában és Kínában vezettek be, hogy csökkentsék az újszülöttek számát. A tanulmány szerzői azt az Iránt hozzák fel pozitív példának, ahol a pároknak a házasságkötés előtt külön felvilágosítást tartanak a családtervezésről és a fogamzásgátlásról. 15 év elteltével Iránnak sikerült a korábban átlagos 5,5 tagú családot 2 fősre csökkenteni - és ezzel nem növekszik, hanem stagnál a közel-keleti ország lakosságszáma.

A vizsgálat idézi egy angol szervezet becslését is, ami szerint minden gyerek, aki az Egyesült Királyságban születik, 160-szor több üvegházhatást okozó gáz kibocsátásáért felelős, mint az a gyerek, aki Etiópiában látja meg a napvilágot.