Hogyan ízesítsük az anyatejet?

Infostart
2008. július 25. 08:15
Amit a szoptatós kismama megeszik, annak az íze perceken belül "megjelenik" az anyatejben - derült ki egy kutatásból. A banán íze egy óra elmúltával is érezhető marad, a mentol pedig legalább nyolc órán keresztül ízesíti az anyatejet.

A Koppenhágai Egyetem kutatói 18 nőt kértek fel a vizsgálatban való részvételre; anyatej-mintát vettek tőlük az előtt és után, hogy különböző ízeket tartalmazó kapszulákat nyelettek le velük.

A kutatás eredménye megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, hogy az anya étrendje meghatározza a baba ízlését, mert az anyatejen keresztül "hozzászokik" azokhoz az ízekhez, amelyeket az édesanyja szeret.

Most az is kiderült, mennyi ideig marad meg az anya által elfogyasztott étel íze a tejben: a banáné egy, a mentolé legalább nyolc, míg a medvecukoré és a köménymagé két-két óráig - számoltak be a dán kutatók a Physiology and Behaviour című szaklapban.

Egyénenként azonban nagyon változó, mennyi idő alatt tűnik el a tejből az anya által elfogyasztott étel íze - tették hozzá.

Így azonban könnyebb hozzászoktatni a babákat az új ízekhez, mielőtt elkezdenénk a szilárd táplálék adását - hangsúlyozta a kutatást vezető Helene Hausner. Könnyebb elválasztani is a babákat, ha már előtte megismerték és megszerették az új ízeket.