"Ha drága az élelmiszer, legalább lefogynak az emberek"

Infostart
2008. július 25. 08:30
Az élelmiszer- és az olajárak, valamint a globális felmelegedés okozta költségek emelkedése tömegek számára rossz hír, de megoldást hozhat a fejlett országok egyik legsúlyosabb problémájára: a népesség elhízására. Az átlag amerikai kénytelen lesz kevesebbet enni - hangsúlyozták jelentésükben az Illinoisi Egyetem kutatói.

Az áremelkedés hatására kevesebbet fognak enni az amerikaiak, lefogynak, és egészségesebbek lesznek, ennek jótékony hatása pedig megmutatkozik majd az egészségügyi költségek csökkenésében - jósolják az illinoisi kutatók.

A fogyasztás visszafogásának hatására csökken az üvegházi gázok kibocsátása, így kevesebb lesz az az összeg is, amelyet a kármentésre kell fordítani - teszik hozzá.

Kövérek és boldogtalanok

Az Egyesült Államok energiafelhasználásának pontosan a 19 százalékát fordítják élelmiszertermelésre és szállításra - számolták ki a Cornell Egyetem munkatársai. Mivel egy átlagos amerikai becslések szerint naponta 3.747 kalóriát vesz magához - legalább 1.200-zal többet, mint amennyit egészségügyi szakértők javasolnak - az áremelkedések hatására vissza kell fogni a fogyasztást.

Az állati termékek és a gyorséttermi ételek gyártása különösen sok energiát és egyéb forrást igényel - sokkal többet, mint az olyan alapvető élelmiszerek, mint a burgonya, a rizs, a gyümölcsök és a zöldségek.

Egyetlen hamburger előállításához például, összesen 4921 liter vizet használnak fel - számították ki az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS) munkatársai. A legenergiatakarékosabb a vegetáriánus étrend, amelyet e téren a baromfit is tartalmazó követ. Legkevésbé a vörös húst és halat is tartalmazó étrend energiatakarékos - hangsúlyozták 2006-os tanulmányukban a Chicagói Egyetem kutatói.

Ha a gyorséttermi ételek fogyasztása csökkenne, és az amerikaiak kevesebb húst ennének, ez jelentős hatással lenne az üzemanyag-fogyasztásra, ráadásul az emberek egészségesebbek is lennének - foglalta össze a lényeget David Pimentel, a Cornell Egyetem munkatársa a Human Ecology című szaklapban.

Ha az emberek kevesebbet ennének, akkor csökkenne a fosszilis energiaforrások (a földgáz és a kőolaj) fogyasztása, amelynek elégetése okozza a globális felmelegedést - ez utóbbi pedig újabb dollár milliárdokba kerül minden egyes amerikai tagállamnak - derül ki egy másik kutatásból.

A globális felmelegedés okozta károk közé számolták a Marylandi Egyetem kutatói a vízkészletek csökkenését, az áradásokat, az egészségügyi következményeket és a turizmus elsorvadását.

Egyéni felelősség

Az energiafogyasztás csökkentésében nagyon komoly szerepet játszhatnak tehát az emberek. Ha helyben termesztett és gyártott termékeket vesznek, ha kerülik a kész és félkész ételek, a csomagolt és az alacsony tápanyag tartalmú élelmiszerek vásárlását, akkor elősegítik a környezetvédelmet és még a saját egészségüknek is jót tesznek - hangsúlyozta Pimentel.

A kalória-bevitel csökkentése ráadásul az egyik legbiztosabb módszer arra, hogy az ember tovább éljen, és egy csapásra javítja a szexuális életet is: kutatók tavaly fedezték fel, hogy az elhízás merevedési zavarokat okozhat.