Mire jó a só? Tíz felhasználási módszer, amire nem is gondolt!

Infostart
2008. július 23. 10:23
A brit Só Intézet becslései szerint 14 ezernél több módon használható fel ez az ásványi só, és ezek közül csak egy az emberi fogyasztás - ez viszont csak korlátozott mértékben ajánlott. Sok olyan dologra jó a só, amire nem is gondoltunk.

A brit Só Intézet a sónak 10 olyan felhasználási módját gyűjtötte össze, amit talán kevesen ismernek. Íme:

1. Ellenőrizheti, friss-e a tojás

Ez elsősorban azoknak ajánlható, akik nem hiszik el, hogy a tojás a dobozra pecsételt szavatossági ideig fogyasztható. Tegye a "gyanús" tojást sós vízbe; ha a felszínen marad, akkor nyugodtan készíthet belőle lágy tojást is.

2. Leolvaszthatja vele a jeget és a havat

Ez közismert felhasználási mód, hiszen télen az utakat is sózzák. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a sóval a jégvirágos ablakot, a csúszós lépcsőt és a megdermedt szárítókötelet is lehet jégteleníteni.

3. Gyógyítja a szájbetegségeket

Ha a sót meleg vízben feloldja, és azzal gargalizál, az segít a szájban keletkezett irritációk, például ragyák és tályogok eltűntetésében.

4. Eltünteti a lábszagot a cipőből

Időről-időre érdemes egy kis sót szórni az edzőcipőbe, az ugyanis felszívja az izzadtságot, így csökkenti a büdös szagot.

5. Szórja át a bal válla fölött

Ez ugyan komolytalannak tűnik, de állítólag szerencsét hoz.

6. Enyhíti a méhcsípés okozta fájdalmat

Ez a módszer azoknak nem ajánlott, akik allergiásak a méhcsípésre, a többieknél azonban enyhíti (egy kissé) a fájdalmat, ha benedvesítik a csípés helyét, és beszórják sóval.

7. "Szemesíti", vagyis eloszlatja a felhőket

A pekingi olimpia szervezői azt tervezik, hogy ezzel az ellentmondásos technikával gondoskodnak majd arról, hogy az eső ne zavarja meg a megnyitóünnepséget.

8. Hópelyhet lehet vele készíteni egy vízfestményre

Ha téli tájképet akar festeni, szórjon egy kis sót a nedves papírra - ettől úgy fog kinézni, mintha minden szem só körül aprócska csillag lenne.

9. Tisztítja a sebet

Szórjon egy kis sót a sebbe - ez ugyan fáj és csíp, de hatásos. Ámbár azt nem tudni, hogy nem csak az új fajdalom miatt érezzük-e a régit elviselhetőbbnek...

10. Megnöveli a fogkefe élettartamát

Állítólag tovább marad használható a fogkefe, mert nehezebben megy tönkre a sörte, ha kibontás után sós vízbe áztatjuk.