Magántemplom - adóelkerülésért?

Infostart
2008. július 22. 09:00
Sajátos megoldással oldott meg egy vitát egy chicagói ingatlanügynök: egyszerűen templommá minősíttette az otthonát - és ezzel ráadásul 80 ezer dollár (11,5 millió forint) adót is megspórolt magának.

George Michael örmény templommá alakíttatta a Bluff tó partján álló, 3 millió dollárt érő otthonát, így több legyet is ütött egy csapással. Először is mozgássérült feleségének és a lányának nem kell kitennie otthonról a lábát, ha istentiszteletre akar menni.

Ráadásul jelentősen - 80 ezer dollárral - csökkentette az ingatlan után fizetendő adót is. Ehhez persze az adóhatóság figyelmetlensége is kellett, egyetlen vasárnap sem ellenőrizték ugyanis, hogy valóban tartanak az épületben istentiszteletet.

Michael egy éve kezdett saját gyülekezetet toborozni - rokonaiból és legjobb barátaiból -, miután egy internetes honlapon megszerezte a lelkipásztori képesítést. A kertben pedig felállított egy keresztet.

Ezt a szomszédai egészen addig a vallási buzgalom jelének hitték, amíg ki nem derült, hogy a ház templommá nyilvánításával Michael milyen sok adót spórolt meg magának.

Ha az adóhatóság ellenőrizte volna a templomot, hamar kiderült volna a turpisság, a kerítésen ugyanis ott a figyelmeztető tábla: "Magánterület, tilos az átjárás!"