Jó gyereket akar? Adjon neki csokit!

Infostart
2008. július 22. 08:30
Nem mulasztottak tanítási napot egy norfolki iskola diákjai, amióta az igazgató bevezette a csokoládéjutalmat. Az ösztönzési móddal azonban nem mindenki ért egyet, mert szerintük csak oda vezet, hogy még több lesz az elhízott, szuvas fogú gyerek.

Andrew Sheppard igazgató 2005-ben vezette be a thetfordi Redcastle Furze általános iskolában, egy-egy tábla csokoládét kap az, akinek nem lesz igazolatlan hiányzása a félévben.

Az akció abszolút sikernek bizonyult, hogy az átlag évi 65 napos hiányzás nullára csökkent, így a csokoládéjutalmat évről-évre meghosszabbítják, sőt, ma már diszkó, piknik és húsvéti tojás is szerepel a jutalmak között.

A módszerrel azonban messze nem mindenki ért egyet. Vannak, akik azért bírálják Sheppardot, mert hozzájárul ahhoz, hogy egyre több legyen az elhízott, szuvas fogú gyerek. Mások azt nem tartják elfogadhatónak, hogy a jutalmazással "megvesztegetik" a gyerekeket.

Az igazgató azonban azzal érvel, hogy a gyerekek azóta sokkal jobb magaviseletűek és udvariasabbak, ráadásul a felelősségérzetük is egyértelműen javult. "A gyerekek szeretik ezt az új rendszer, ami ráadásul működik is" - tette hozzá Sheppard, aki abban bízik, hogy a csokoládéjutalmat más iskolák is bevezetik majd.

Pedig a szülők nem örülnének az új rendszernek, derült ki abból az internetes felmérésből, amelyben 2581-en vettek részt. A válaszadók 27 vallotta be, hogy a tanárok adtak a gyermekének édességet, de ez a háromnegyedük szerint rossz ötlet. Az iskola étkeztetéssel foglalkozó brit szervezet is úgy véli, hogy jobb lenne valamilyen egészséges étekkel jutalmazni a gyerekeket csoki helyett.