Schwarzenegger kezében a gyilkos zsírok sorsa

Infostart
2008. július 17. 09:30
Elfogadták Kaliforniában azt a törvényjavaslatot, ami betiltaná az élelmiszerek többségének előállításánál használt és az elhízásért is felelőssé tett tarnszzsírokat. A dokumentumról már csak Arnold Schwarzenegger aláírása hiányzik.

Szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a főként a margarinban, a kekszekben és a csipszekben található transzzsírok a dohányzáshoz hasonló mértékű egészségügyi kockázatot jelentenek: eltömíthetik az ereket, rákot, diabéteszt, elhízást és májelégtelenséget okozhatnak.

A kaliforniai törvényhozás már elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kimondja a transzzsírok betiltását az amerikai ételekben. Az Egyesült Államokban ez lenne a legjelentősebb ilyen törvény, ami arra kényszerítené a kaliforniai éttermeket és pékségeket, hogy 2009. július elsejétől ne használjanak transzzsírokat. Az elfogadott javaslatról már csak az állam kormányzójának, Arnold Schwarzeneggernek az aláírása hiányzik.

A legtöbb étterem azonban ellenzi a törvényt, mert szerintük ez a kormány súlyos beavatkozása lenne, és nem érné el azt a célját, hogy az emberek egészségesebbek legyenek. "Egy ilyen javaslat nem veszi figyelembe a személyes felelősséget, valamint az elhízás és a szívproblémák bonyolult és valódi okait" - olvasható a Kaliforniai Éttermek Szövetségének közleményében.

A transzzsírokat egyébként New York városában már betiltották, így ott a nagy gyorsétterem-láncok menüjéből már eltűnt a sokat kritizált összetevő.

A kaliforniai törvényjavaslatot Tony Mendoza demokrata párti képviselő nyújtotta be, aki korábban tanárként első kézből tapasztalta meg, hogy mekkora problémát jelent az iskolások körében az elhízás.