Megnyugtató hír: biztonságos és hatásos az Atkins-diéta

Infostart
2008. július 17. 08:22
A sokat vitatott Atkins-diéta biztonságos, ráadásul hatásosabb is, mint a hagyományos, alacsony zsírtartalmú fogyókúrás étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport egy kétéves vizsgálat eredményeképpen.

Az önkéntes, elhízott páciensek többet fogytak az alacsony szénhidrát-fogyasztásra alapuló Atkins-diétával, mint a hagyományos, kevesebb zsír bevitelét célzó étrenddel. Az Atkins ugyanolyan hatásos és biztonságos, mint a sok zöldségre, rostra, fehér húsra és halra alapuló mediterrán étrend - állapították meg kétéves vizsgálatuk eredményeképpen izraeli, amerikai és német kutatók.

A nemzetközi csoport Irisz Sajnak, a Ben-Gurion Egyetem járványtani szakértőjének vezetésével 322 ember fogyókúráját kísérték figyelemmel, s azt is megállapították, hogy nincs olyan diéta, amely minden egyes ember számára ideális lenne.

Az Atkins-diétáról rengeteget vitatkoztak a szakértők az elmúlt években. A Robert Atkins amerikai szívgyógyász által kidolgozott étrend 2004-ben volt a legnépszerűbb, akkor becslések szerint csak Nagy-Britanniában három millióan követték.

A diéta fehérjében gazdag, miközben gyakorlatilag teljesen nélkülözi a szénhidrátot: a cukrot, kenyeret, rizst és tésztát. Viszont igen sok zsírt tartalmaz - éppen emiatt váltotta ki sok orvos dühét, akik arra figyelmeztettek, hogy növeli a szívbetegségek és a májproblémák kialakulásának veszélyét.

Az Atkins-diéta nem írja elő a bevitt kalória számlálását - nem véletlen, hogy elsősorban a férfiak körében volt annak idején népszerű.

A mostani kutatásban részt vevők három diéta: az Atkins, a mediterrán és a hagyományos, zsírszegény közül választhattak. Az utóbbi étrendet követők átlagosan három kilót fogytak két év alatt, míg a mediterrán diétával 4,5-et, az Atkinssal pedig 4,6-ot. Legtöbbet valamennyien a diéta első hat hónapja alatt fogytak.

A szénhidrátban szegény étrend csökkentette leginkább az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, míg a májra mindhárom étrend azonosa hatással volt - számoltak be az eredményről a kutatók a New England Journal of Medicine című szaklapban.