Ha nyár, akkor vesekő - 5 tipp, hogyan kerüljük el

Infostart
2008. július 17. 09:59
Nyári forróság, izzadás, kiszáradás - ezek a vesekő kialakulásának feltételei, ám egy kis odafigyeléssel meg tudjuk előzni a kellemetlen problémát.

Szakértők szerint egyre elterjedtebb betegség a vesekő, ami a nyári hőség idején még több embernél okoz problémát, pedig könnyen ki lehet küszöbölni a kellemetlenséget. Íme, 5 hasznos tipp:

1. Igyunk sok vizet

Köztudott, hogy a szervezet folyadékszükséglete átlagosan napi 2-2,5 liter, ami nyáron még több lehet. Ám azoknak, akiknek egyszer már volt vesekövük, vagy tudják, hogy hajlamosak rá, napi 18 pohár folyadék elfogyasztását javasolják a szakemberek.

2. Limonádé

A limonádé növeli a vizelet citráttartalmát, ami segít megelőzni a vesekő kialakulását.

3. Kerüljük az oxalátban gazdag élelmiszereket

A vesekő anyaga a kálcium-oxalát, így figyelnünk kell arra, hogy elkerüljük az oxalátban gazdag élelmiszereket, mint például a rebarbarát, a spenótot, a céklát, a mángoldot, a búzacsírát, a földimogyorót, a csokoládét, az indiai fekete teát vagy a paradicsomot.

4. Kevesebb sót fogyasszunk

Szakértők szerint nem ajánlott napi 1 teáskanálnál több sót fogyasztani, ugyanis a túl sok só növeli a vér kálciumszintjét, és ez szintén a vesekő kialakulásához vezethet.

5. Vegyünk vissza a húsból

A fokozott húsfogyasztás következtében a szervezetben felszaporodhat a húgykősav, ami kellemetlenségeket okozhat. Szakértők főleg a vörös hús (sertés, marha) napi adagjának csökkentését javasolják.