Mit tegyünk, ha nem akarjuk, hogy elhízzon a nyáron a gyerek?

Infostart
2008. július 15. 07:00
Unalomból is sokat ehet a gyerek a nyáron - figyelmeztet a gyermekorvos. Jó, ha a szülők ügyelnek arra, hogy gyermekük eleget aludjon, ne egyen sok édességet és gyorséttermi termékeket. Gyümölcsöt kell nyomni csemetéink kezébe, és figyelni kell arra is, hogy eleget mozogjanak. Különben a pénztárcánkon és a gyermeken is meg fog látszani a hosszúra nyúlt nyári lakoma.

Ne engedjük a gyereket vakációra anélkül, hogy ne szoktatnánk rá az egészséges táplálkozásra - mondják a Duke Egyetem kutatói.

Elmegy a gyerek néhányszor az uszodába, aztán már a gyorsétterem felé veszi az útját barátaival a vakáció alatt. Azt hiszi, éhes, pedig csak unatkozik - figyelmeztet Dr. Sarah Armstrong, az egyetem egészségügyi központjának gyermekorvosa.

Egy-egy jégkrém a meleg miatt, néhány hot dog és egy-egy sütemény - és máris kész a véget nem érő lakoma, ami a tanév kezdetére nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet. A költségekről nem is beszélve - mondja a szakember.

Az orvos szerint a szülőknek meg kell bizonyosodniuk, hogy gyerekük eleget alszik. Amikor a gyerekek sokáig fenn vannak, hajlamosabbak leülni a tévé elé, kezükben valami rágcsálnivalóval.

A rövidebb alvás miatt a szervezet kevesebb leptint termel. Márpedig ez a hormon felelős a jóllakottság érzéséért. Ha keveset alszanak a gyerekek, akkor éhesebben kelnek föl. És akkor több, magasabb szénhidráttartalmú, kalóriagazdag ételt fognak enni.

Több gyümölcsöt, rostos gabonát kell az asztalra tenni a reggelihez, és jó, ha teljes kiőrlésű kenyeret eszünk - figyelmeztet a gyermekorvos. Fontos, hogy sok proteint vigyünk be a szervezetbe, mivel az csökkenti az inzulin mennyiségét, és állandó szinten tartja a vércukor szintjét egész nap.

Dr. Sarah Armstrong arra is fölhívta a figyelmet: rá kell venni a gyereket, hogyne egyen sok édességet, és ami a legfontosabb: hogy sokat mozogjon.