A világ legnagyobb családfája közel 10 ezer őssel

Infostart
2008. július 15. 06:30
Egy brit nyugdíjas azt állítja, hogy világrekordot állított fel, mert családfájában sikerült közel 10 ezer őst találnia. A több mint 2 évtizedes kutatást még az internet térhódítása előtt kezdte meg.

Gazdálkodók, szerzetesek, cowboyok, amerikai polgárháborús katonák, angol uralkodó - többek között ők szerepelnek Roy Blackmore terjedelmes családfáján. Az angliai Somersetben élő férfi azt állítja: sikerült 9390 ősre bukkannia családja történetének kutatásakor.

A 76 éves nyugdíjas férfi 28 évet töltött azzal, hogy összerakja családjának történetét. Időigényes elfoglaltsága nem volt olcsó, mivel közel 6 millió forintnak megfelelő fontot költött rá. Kutatómunkáját nehezítette, hogy azt még az internet térhódítása előtt kezdte meg, így gyakorlatilag be kellett utaznia egész Angliát, hogy archív dokumentumokban, temetői feljegyzésekben és népszámlálási adatokban bukkanjon rá családfájának kusza ágaira.

A férfinak sikerült egy Kr. u. 500-ban élt ősre bukkannia a fejgeyzésekben, de a családfáját díszíti Hódító Vilmos a 11. századból és Nagy Afréd angol király a 9. századból.

"Akkor kezdett el érdekelni a dolog, amikor árvává váltam, és kíváncsi lettem családom hátterére" - magyarázta a férfi a különleges hobbiját, aminek eredményével benyújtotta pályázatát a Guiness Rekordok könyvébe is.

A korábban egy parfümvállalatnál dolgozó férfi bevallása szerint soha nem akart ilyen mélyre ásni, de ahogy több és több adatot talált, úgy kezdte egyre jobban érdekelni a távoli rokonok utáni vadászat.

A kétgyermekes családapa elmondta azt is: felesége mindvégig türelemmel fogadta, hogy hosszú órákat töltött dokumentumok böngészésével, és napokra elutazott.