Meglepő kutatási eredmény a cukros üdítőkről

Infostart
2008. július 14. 08:00
Meglepő eredményre jutottak brit kutatók: állításuk szerint a cukros üdítők és az édességek hasznosak lehetnek a kisgyermekek számára, mert javítják a memóriájukat és a koncentrálóképességüket.

Korábbi kutatási eredmények egytől egyig a cukros üdítők, a gyorséttermi ételek és az édességek kártékony hatását emelték ki, a többi mellett azt, hogy ezek az élelmiszerek hiperaktivvá tehetik a gyermekeket.

Egy friss brit kutatás azonban most meglepő eredményt hozott. Eszerint a gyermeknek szüksége van az édes táplálékokra. Hozzáteszik: ezalatt nem azt értik, hogy a gyermekeknek folyamatosan édességet kellene ennie, egy-egy keksz vagy falat édesség azonban hasznos lehet számukra.

Rámutatnak: egy öt és tíz év közötti gyermeknek az agya megfelelő fejlődéséhez nagyjából kétszer annyi glükózra van szüksége, mint egy felnőtt szervezetnek.

A kutatók tesztekkel bizonyították, hogy nem romlott, hanem javult a gyermekek memóriája, miután mesterséges összetevőket is tartalmazó üdítőt fogyasztottak.

Természetesen nemcsak az üdítőket ajánlják a gyermekeknek, hanem a gyümölcsöket is, emellett kekszeket és más nyalánkságokat.

Tanárok és szülők egyaránt attól félnek, hogy a felfedezés hatására sok gyermek a kelleténél több cukros üdítőitalt fogyaszt majd.