A lányoknak túl korán kell felnőniük

Infostart
2008. július 14. 21:00
Napjaink tinédzserjein túl nagy nyomás van, hogy minél szexibben nézzenek ki, és úgy viselkedjenek, mint a felnőttek. Mindez már nyomasztó számukra.

Egy brit felmérés szerint a 14 év alatti lányok már úgy érzik: felnőtt nőnek kell látszódniuk. A kislányok az első tinimagazint átlagosan 11 éves korukban veszik a kezükbe, és ekkor fogalmazódik meg bennük elsőként az is, hogy hasonlítaniuk kellene az újságokban megjelenő modellgyermekekre.

Mindezt nem segítik a popsztárok és a modellek folyamatos látványa. A megkérdezett lányok 40 százalékában rossz érzések alakulnak ki saját külsejüket illetően, ha ránéznek például Kate Mossra. Vannak, akik alapvető fontosságúnak tartják, hogy sminkeljék magukat, másokban már az is megfogalmazódott, hogy plasztikai műtétet végeztessenek el magukon.

Mások úgy érzik: a környezetük elvárja, hogy nekik is drága és divatos dolgaik legyenek, például iPodjuk vagy különleges mobiltelefonjuk.

A kutatást elemző pszichológusok megállapították: a felnőttek által a gyermekek felé közvetített ideálok sokaknál szinte pszichés zavarokat okoznak. A gyermekek nem tudják megélni a gyermekkorukat, mert egyre erősebb nyomást éreznek arra, hogy felnőttként viselkedjenek vagy úgy nézzenek ki.

Ez különösen a lányokra igaz, akik alapvetően hamarabb érnek, mint a fiúk, az érési folyamatuk azonban az utóbbi időben jelentősen felgyorsul.