Edzéssel és megfelelő étrenddel megőrizhetjük agyunk egészségét

Infostart
2008. július 10. 09:57
Kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres edzéssel megőrizhető az agy egészsége, és megelőzhetők az időskori elbutulással járó betegségek.

A megfelelő tápanyag úgy hat az agyra, mint a gyógyszer - mondta Fernando Gómez-Pinilla brit pszichiáter és neurológus, aki évek óta vizsgálja az élelmiszerek jótékony hatását.

Rámutatott: a megfelelő táplálkozás mellett elegendő alvásra és rendszeres testedzésre is szükség van agyunk karbantartásához.

Az orvos több mint 160 kutatás eredményeit tekintette át, amelyek mind arról szóltak: milyen hatással vannak az agyra az élelmiszerek.

Megállapította, hogy az omega-3 zsírsav, amely a többi mellett a kiviben, a dióban és a lazacban is megtalálható, igen jótékonyan hat például a memóriára, a tanulási folyamatokra. Emellett hozzájárul a depresszió, valamint az időskori elbutulás megelőzéséhez.

Számos kutatás bizonyította már, hogy azok a gyermekek, akik ezeket az élelmiszereket fogyasztják, jobban teljesítenek az iskolában, a többi mellett gyorsabban tanulnak meg írni-olvasni, és a megfelelő viselkedésmintákat is hamarabb sajátítják el.

A hasznos tápanyagok bevitele különösen fontos gyermekkorban, amikor még fejlődésben van az agy. A többi mellett a vas, a cink, a folsav, valamint különböző vitaminok hatnak jótékonyan az agyra.