A modern látványkonyha egyre kevesebb összetevőből áll

Infostart
2008. július 9. 06:00
A mai kor embere a sztárséfektől tanulja meg azoknak a fűszereknek a használatát, amelyekről az előző generáció még nem is tudott - de ez nem azt jelenti, hogy most van a kreativitás aranykora a konyhában.

Brit kutatók kiderítették, hogy ma egy átlagos étel mindössze 7 összetevőből készül - az ötvenes években még átlag 14 hozzávalóval főztek.

Úgy tűnik, túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy több tucat hozzávalót daraboljunk, kockázzunk és főzzük össze a tökéletes családi ebédhez vagy vacsorához.

Az ötvenes évekhez képest a hatvanas években még több, átlagban 18 összetevőből főztek. Később, a hetvenes-nyolcvanas években drasztikusan lecsökkent az összetevők száma, és átlagosan már csak 3-4 hozzávalóból készítették az ételeket.

Ez az alacsony szám a kilencvenes években feltűnt sztárszakácsoknak köszönhetően felment tízre, de a hozzávalók száma még így is elmarad a 40-50 évvel ezelőttihez képest.