Mészáros munka: 15 kisfiú halt bele a körülmetélésbe

Infostart
2008. július 5. 08:01
Dél-Afrikában 15 kisfiú meghalt, kilencvenet pedig kórházban ápolnak a rosszul elvégzett körülmetélés miatt. Az országban kampányt indítottak a további áldozatok elkerülése érdekében.

A rendőrség hat embert tartóztatott le a Dél-afrikai Köztársaságban a rosszul elvégzett körülmetélések miatt. Az országban hagyomány a kisfiúk körülmetélése, ám a beavatkozást nagyon gyakran rosszul, és nem megfelelő higiéniai körülmények között végzik el.

A hatóságok nem is akarják megakadályozni a rítus elvégzését - csak azt akarják megakadályozni, hogy az áldozatokkal járjon, miután 15 gyerek belehalt, 90-et pedig kórházba kellett szállítani, hogy megmentsék az életüket.

A körülmetélést általában télen végzik el - a hagyományos rítuson a legtöbb fiúnak át kell esnie vidéken. A kormány 2001-ben fogadta el azt a törvényt, amely előírta, hogy a beavatkozást engedélyezniük kell az egészségügyi hatóságoknak - a törzsi vezető szerint azonban ezzel sértik a közösségi jogokat.

A legtöbb halálos végű beavatkozást az illegális körülmetélési központokban végzik. A hatóságok szerint a tragédiákban a szülői felelőtlenség is szerepet játszik.

A legtöbb gyereket hazazavarják a rosszul elvégzett beavatkozás után - hogy ne a központban haljanak meg. Sokan nem a fertőzés, hanem a kiszáradás következtében veszítik életüket.