Itt a kullancsszezon - elfogyott az agyhártyagyulladás elleni vakcina

Infostart
2008. július 3. 18:03
Elfogyott a patikákból az a vakcina, amelyet a kullancscsípés következtében fellépő vírusos agyhártyagyulladás ellen fejlesztettek ki felnőtteknek. Az Országos Epidemiológiai Központ virológusa az InfoRádiónak elmondta: egy másik fajta vakcina jelenleg is kapható. Berencsi György szerint a legjobb, ha ősszel oltatjuk be magunkat az ellenszerrel.

Agyvelőgyulladás elleni védőoltást olyankor kell beadni, amikor még nem szaporodnak a kullancsok - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ virológusa. Berencsi György elmondta: a gyárak is őszre ütemezik a gyártást. Az első kettő oltást január előtt kell beadni, és hat hét kell ahhoz, hogy az ember immmunitást szerezzen.

Ha valakinek kullancscsípés után adnak oltást, az műhibának számít - fejtette ki a virológus. Ez akár a páciens megbetegedését is kiválthatja, mivel ahelyett, hogy az immunrendszer a szaporodó vírusok ellen küzdene, a vakcina ellen fog ellenanyagokat termelni. De mire azok elkészülnek, már régen kialakul az agyvelőgyulladás. Így súlyosabb lehet a megbetegedés, mint az oltás nélkül - figyelmeztetett Berencsi György.

Az embereknek későn jut eszükbe a védekezés, így némi hiány keletkezett az oltóanyagból, bár az egyik vakcinafajtából lehet kapni - mondta a virológus. De mivel ugyanaz a vírus van mindkét fajta vakcinában, ezért ha valaki megkapta az első oltást, a másik fajta vakcina is alkalmas a továbbiak beadására.

Azonban mindenképpen ősszel kell elkezdeni az oltást, mert csak az első kettő beadása után válik védetté az ember - jelezte Berencsi György.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást