Nyugodtan ehet vörös húst - csak igyon hozzá bort!

Infostart
2008. július 1. 11:25
Van végre egy tökéletes indok arra, miért öblítse le az ember a vasárnapi sültet egy pohár vörösborral. Izraeli kutatók ugyanis kimutatták, hogy a vörösbor semlegesíti a vörös húsok emésztésekor a gyomorban keletkező káros anyagok hatását.

A vörös húsok - pontosabban a bennük lévő zsiradék - emésztése során olyan vegyi anyagok keletkeznek a gyomorban, amelyek kapcsolatba hozhatók különböző betegségek (rák, az érfal megkeményedése, cukorbetegség és Parkinson-kór) kialakulásával.

A vörösbor azonban semlegesíti ezeknek az anyagoknak a káros hatását a gyomor "bioreaktorában" - mutatták ki izraeli kutatók.

Nem ők az elsők, akik bebizonyították a vörösbor jótékony hatását, hiszen az már jó ideje ismert, hogy az csökkenti a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói voltak azonban az elsők, akik azt vizsgálták, milyen hatása van a vörösbornak, ha bizonyos ételekkel együtt fogyasztják azt.

A kutatók patkányokkal kísérleteztek. Két csoportra osztották az állatokat: az egyiknek a tagjait sima vörös hússal etették - a másikat olyannal, amelyet előbb átitattak vörösbor-kivonattal.

A vizsgálatokból pedig kiderült, hogy a bor hatására jelentősen csökkent két olyan mérgező vegyi anyag szintje, amely a zsír lebontásakor keletkezik a szervezetben - számoltak be az eredményről a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban.

A jótékony hatást valószínűleg a polifenolok okozzák - ezek az erős és hatékony antioxidánsok megelőzik a sejtek károsodását. A vörösbor pedig különösen gazdag polifenol-forrás, bár az megtalálható a csokoládéban, az olívaolajban, valamint több zöldségben és gyümölcsben is.