A kihalás fenyegeti az igazi Némót

Infostart
2008. június 26. 19:12
Mindenki emlékszik a bohóchalra a Némó nyomában című filmből. A halacska olyannyira a gyermekek kedvencévé vált, hogy mára a kihalás fenyegeti, hiszen mindenki ezt akarja az akváriumába.

Elképzelhető, hogy a bohóchal felkerül a különösen veszélyeztetett állatfajok listájára, ugyanis olyan mennyiségben halásszák ki a tengerekből, hogy akváriumtartók számára eladják őket, hogy az már a fennmaradásukat is veszélybe sodorja.

Tengerbiológusok arra figyelmeztetnek, hogy a tengerekben előforduló bohóchalak száma 75 százalékkal csökkent az elmúlt öt évben, a Walt Disney produkció 2003-as vetítése óta ugyanis legtöbb brit kisgyerek szeretne a saját akváriumába egy narancs- és citromsárga, valamint fekete és fehér színekben játszó halat.

A University of Cumbria szakemberei épp ezért azt üzenik azoknak a gyermekeknek, akik szeretik Némót, hogy mondják el szüleiknek: a halaknak ott kell élniük, ahová valók, azaz a tengerben, és nem egy akváriumban.

A Némó nyomában című animációs film bemutatásakor kasszasiker volt a világszerte, és azóta is nagy kedvenc. DVD-változatát olyan számban értékesítették, mint eddig egyetlen filmet sem, több mint 40 millió darabot adtak el belőle.